>

Wednesday, 16 May 2012

interview IPG TESL


assalamualaikum sahabat ^_^
lama aku tak update blog ni.kesian betul dibiarkan.ok,sebenarnya,aku sangat sibuk.dengan result UPU,n prepare untuk interview IPG.

ok,so,firstly,aku dapat UNIMAS.haa.itulah.sebenarnya,aku isi UPU tuh lambat giler.esok nak tutup,hari nih baru aku isi.kira aku tak rangka pun nak masuk mana.aku main isi je.janji ade asasi sains hayat kat depan dia.seriously,pilihan aku untuk UPU memang hancuss.ok,nak bebel pasal kekecewaan ni,kena buat 1 entry lagi.



 
so,berbalik kepada tajuk,alhamdulillah aku dipanggil temuduga untuk IPG,aku mohon TESL.interview di IPG Tengku Ampuan Afzan,K.Lipis.jauh benoo kau.4 jam perjalanan.aku dah tempah siap-siap hotel kat sana.senang.sebab aku iview on monday,8.00am.takkan aku nak bertolak pukul 1 pagi.boleh pergi melawat IPG,supaya tak sesat.

 
  

ok,start on tuesday, 8 may,aku buat preparation untuk interview nih.ceehhh.prepare laa konon.hikhik.bukan main aku cakap nak buka laptop untuk cari pasal isu-isu pendidikan,tapi,tangan nih gatal jugak nak tekan facebook.=.='

nak dijadikan cerita,kan hari tuh,aku ada cerita aku pergi pesta buku,aku ade cerita kat sini. so,aku ade laa dapat beg free.daripada macam booth pendidikan gitu.balik rumah baru aku buka beg tuh.memang bila aku buka beg,aku terkejut dapat buku tuh.mata bersinar-sinar gitu.

 

aku dapat buku nih,kira aku tak payah laa nak buka internet ke hape kan.padahal buka semacam jugak. 



ada lagi satu buku,tapi tak jumpa gambar.lagi satu buku tu,memang complete.ade semua 5 dasar pelajaran.baca tuh je,konpem korang dapat jawab.hee.tak adelahh.tapi,insyaalllah,dapat la jawab.

and,kalau interview kan,kena pakai kasut bertutup,aku tak ada.yang aku ada,wedges and sandal.so,terpaksa la beli satu.nasib baik kat Vincci ada sale and what i found was perfect,but last pisces and size 5 eventho aku saiz 6 sebenarnya.



lebih kurang camni la


malam tuh(kat hotel k.lipis) aku practise depan cermin.aku dah spot a few questions.so,aku dah draf jawapan dalam kepala aku.aku hafal jelah.korang cari jeh dalam internet.pastu,hafal.

pagi esoknya,kami check out from hotel.sampai2 je,tak ramai pun.tak sampai 20 orang.yang dapat iview untuk TESL hari tuh,sepatutnya,7 orang,tapi 3 orang je datang.then,dia bahagikan into 2 groups according to no.kod pusat kita.then,kitorang masuk library.duduk kat meja.sorang dari interviewer bagi briefing and bagi tahu apa yang dia nak.

alhamdulillah,aku dah tanya kawan-kawan especially to Lala,kisasians,tentang tips n preparation.aku dah siap2 letak copies of sijil dalam sampul.yang original dalam clear folder.yang lagi 2 orang tuh,diorang baru nak keluarkan copies n nak susun.n sorang lagi pulak baru tahu yang kena ada gambar passport untuk borang maklumat diri,sebab dia blurr bila interviewer tuh tanya mana gambar passport.nasib baik interviewer tuh baik hati kasi dia peluang untuk pergi buat gambar passport baru and hand in before 2pm.so,nasihat aku,korang get ready betul2,sebab kat situ,dia dah boleh tengok how perfect is our preparation.

then,masuk untuk INSAK.objective questions,135 ques,30 minutes.nasihat aku,korang jangan fikir banyak2 untuk jawapan,just zapp,zapp,zapp.done!

 

 
after that,kami bertiga masuk bilik tadi untuk group discussions pulak.kami diberi bahan rangsangan n think for about a few minutes.kami dapat tajuk pergolakan dunia.berdebar jugaklaa.so,aku start dulu sebab nak kasi menonjol sikit.hee.n aku rasa,we did the best.all of us! tak ada laa macam krik~krik~krik *bunyi cengkerik,kannnn.hikhik..


 



 
then,kami ade individual interview.ok,time nih,jantung aku dah dup,dap,dup,dap giler.aku orang last yang akan diinterview.

so,it's my turn.here are some of the ques:

SOALAN : why do you want to be an English teacher? specifically an English teacher?

time nih aku dah gelabah.dia pusing sikit je soalan tuh,aku dah tak boleh jawab.sebab aku spot,dia nak tanya soalan "kenapa awak nak jadi cikgu?".padahal boleh je aku bagi jawapan yang aku draf,tapi sebab soalan pusing sikit jeh,aku jadi tak tentu hala.

yang aku jawab: because i love english since i was in my primary school.n when i entered the secondary school,when we're doing essay for english,we were encouraged to write stories,it's different with BM where we were encouraged to do the facts essay.n i find that english is quite fun.
banyak lagi laa sebab yang aku cakap.

SOALAN: i can see that ur grades for science n maths are really good.why don't you become doctors,engineers or accountants?
set! aku dah hafal jawapan,but ade jugak aku mengelat. haha! gotcha!

yang aku jawab: i don't want to be engineer or accountants because i don't like that professions.i know that i can be engineers or doctors,but right now,i want to be a generator to produce doctors,engineers,artchitect and so on.i don't want to be engineers,bla,bla because i'm not interested with that.i think passion is very important.because if i'm chosen to be a teacher,i'm going to be a teacher when my age is about 23 years old and i'm going to retire when my age is about 58 years old.so,it took me about 35 years.for me,it's a very long period,so,it need a very high passion and tolerance to keep me strong and be motivated.and plus,i got B for physics.*aku nak tipu cakap aku tak minat bio,tapi bio aku A,so aku cakap aku tak minat medic.what the ---- ? padahal punye laa cita2 aku tinggi menggunung bak klcc nak medic =.='


SOALAN: when we chose students from the agama school,they tend to have their own groups,and this group always making problems by telling the malays not to mix with the chinese and indians.what do you think about this?
aku dah gelabah nih.pulak dah aku lupa apa "pemikiran" dalam BI.adoii.

yang aku jawab: i think that their behaviour is not very good.and they're actually have humiliated the students from religion schools.but i think that,i'm not going to be like that because for me,i think that it is a chance for me to mix with chinese and indians because when i was in my primary (ade,tapi,sangat sikit) and secondary schools,there are no indians and chinese.plus,i can actually brush up my english when i mix with them.

SOALAN: can you tell me about MEMARTABATKAN B.MALAYSIA & MEMPERKUKUHKAN B.INGGGERIS??
aku? excited giler laa.sebab nih soalan spot.and tengokla tajuk buku warna kuning kat atas tuh,terang tang tang ding dang kauu.n dalam buku biru lagi satu tuh,dasar nih ada kat page pertama.mustahil aku tak baca.

yang aku jawab: korang cari laa kat internet ye.

aku dah tak ingat la ape yang dia tanya aku.sikit je.dalam 5 soalan kot.ok je interview nih.aku rasa happy sangat sebab aku boleh buat.happy giler lahh.because i'm actually having problem with speaking in front of the crowds.biarpun hanya 2 orang.i mean,something yang formal,even presentation kelas.sampai sekarang aku tak boleh atasi kelemahan aku.

so,aku balik dengan hati girangnya,alhamdulillah.the interview went very well.

harap-harap aku dapat.

plan aku kalau aku dapat jadi cikgu:


belajar jadi cikgu at IPG
(5 years)
.
.
.
.
.
jadi cikgu BI
(3/5 years)
.
.
.
.
ambil Master
(2 years)
.
.
.
.
jadi lecturer at university/college
( so,i'm still can run my part time business,and this is the main reason why i left my ambition to be a doctor =.=' )

so,that's all.this is only my experience.soalan n jawapan yang aku bagi korang tuh,not the exactly one,but it is almost the same.tapi,part jawapan tuh,aku takut aku ade tokok tambah.so,sorry ye.aku tak ingat sangat.

hee.ok,aku nak kena buat entry baru pasal dilema aku nih.hurmmm.

time kasih sebab sudi baca panjang2 gini.wslm.


*all the pictures are ihsan from mr. google


 


thanks for reading my blog

6 comments:

lydia mustafar said...

wawawaaaa chor..tabikk springg~~ ar..! keep on berdoa..for the best in ur life okey..
aku nak tengok pakaian ko masa IV..ko pakai pashmino ke?

delpiero said...

assalamu alaikum

cikwahidaidris said...

waaa, bestnye. gud luck ea :)

Annisa mulia said...

Good luck on your study :)

nurul nabila Amirah said...

insak tu jawab pape je ? xyah bace xpe ke? mn sempat nk baca semua ni ..

ct jaja abdullah said...

nice entry:),,,sy pun dpt iv kat tg ampuan afzan,,14 mei,,in tesl too,,nervous breakdown ckit pas bce entry ni,,hehe